Brojni Ljubušaci, kao i ljubitelji dalmatinske pjesme koji su na veliki humanitarni uskrsni klapski koncert pod nazivom “Da te mogu pismom zvati” došli iz cijele Hercegovine, ali i susjedne Dalmacije, ovaj će Uskrs zasigurno dugo pamtiti.

Pred prepunom Gradskom športskom dvoranom održan je pravi klapski “woodstock” na kojem je nastupilo osam dalmatinskih klapa, i to Maslina, Intrade, “Trogir”, “Sinj”, Šufit, “Filip Dević”, Neverin, KUD “Filip Dević” te specijalni gost – “slavuj” iz Trogira Vinko Coce...

Uskrs čestitali pjesmom


“Došli smo vam iz Dalmacije čestitati Uskrs i to na jedini i najljepši način na koji znamo - pjesmom”, poručili su pjevači, a publika je svojim skandiranjem, pljeskom i pjesmom, koja se prolamala dvoranom, pokazala kako je i Hercegovcima klapska pjesma srcu mila. Uzavrela atmosfera dosegnula je kulminaciju i podigla cijelu dvoranu na noge kada je na pozornicu izašla zadarska klapa Intrade i otpjevala pjesmu “Croatio, iz duše te ljubim”. Tek što se pljesak malo utišao, dvorana je opet bila na nogama ovaj put zaslugom klape Maslina i njihove pjesme po kojoj su ovaj koncert, ali i cijela turneja nazvani, “Da te mogu pismom zvati”. Osim pjesme, Ljubušacima se predstavio i KUD “Filip Dević” otplesavši završni ples iz opere Jakova Gotovca “Ero s onoga svijeta”.

Da bi zahvalili domaćinima na nezaboravnoj atmosferi, sve su klape zajedno otpjevale pjesmu Ranka Bobana “Hercegovina u srcu”, a na pozornici su im se pridružili i organizatori kao i čelnici Vlade ZHŽ i općine Ljubuški.

Slijedi koncert u Zetri


Ivica Bubalo, klapski menadžer i idejni tvorac cijele turneje, kazao nam je kako je koncert “Ne damo te pismo naša” već održan u 18 hrvatskih gradova, a osim ovog u Ljubuškom, još će imati jedno predstavljanje BiH publici, i to u sarajevskoj dvorani Zetra 4. svibnja.

“Prijmom publike u Ljubuškom više smo nego zadovoljni, a mogu slobodno kazati i ugodno iznenađeni, jer nismo očekivali ovakvo oduševljenje klapskim pjevanjem na ovim prostorima. Očitoje kako se ljudi vraćaju svojoj iskonskoj pjesmi kako u Dalmaciji, tako i ovdje u Hercegovini.

Kad smo krenuli s turnejom nitko nije vjerovao da ćemo puniti dvorane i da će se za koncert u svakom gradu tražiti karta više. To je dokaz kako klape i klapska pjesma zauzimaju posebno mjesto u našoj kulturnoj baštini”, kazao je Ivica Bubalo.

Publika na nogama


Ovaj humanitarni koncert, čiji je prihod namijenjen kupnji pokretnog mamografa za potrebe ZHŽ-a, organizirao je Zavičajni klub hercegovačkih studenata u Zagrebu. Dosadašnjim aktivnostima sakupljeno je sto tisuća kuna. Prema riječima Ante Škegre, predsjednika ZKHS-a iz Zagreba, akcija prikupljanja sredstava nastavit će se i dalje i to predstavom “Proteza” šibenskog HNK, a završetak akcije trebao bi biti na blagdan Velike Gospe, 15. kolovoza u Širokom Brijegu revijalnom nogometnom utakmicom i prigodnim koncertom.

U cijelu ovu humanitarnu akciju za kupnju po kretnog mamografa uključio se i HT Mostar otvaranjem namjenske telefonske linije, a svi oni koji nazovu broj 092/880-880 donirat će jednu marku po pozivu.

U istu svrhu otvoren je i žiro-račun kod Gospodarske banke, a sredstva se mogu uplatiti na račun broj: 170-340-20005661-81.

 

Izvor: poskok.info