festivalPočetkom srpnja trebao bi se održati četrdeset deveti Splitski festival, no još se uvijek ne zna tko će ga organizirati. Tvrtki Piano Tomislava Mrduljaša, koja ga je organizirala protekle četiri godine, istekao je ugovor o koncesiji, a novi je natječaj objavljen tek ovih dana.

Razočarani glazbenici

Splitski glazbenici su razočarani što se o manifestaciji koja je stara gotovo pola stoljeća i koja je uvijek bila jedan od sinonima Splita tako malo vodi računa.

Vedran Matošić: Na festivalu mora gostovati jedna međunarodna zvijezda
Naime, glazbenici koji su eventualno zainteresirani za preuzimanje njegove organizacije jedva da su mogli i primijetiti oglas u novinama. - Ovo je zaista sramota kakvu naš festival i naš grad ne zaslužuju - potužio se Matko Jelavić.

 

Skupni natječaj

- U novinama je objavljen skupni natječaj u kojemu su nabrojene sve gradske priredbe i dole u dnu su pridodani Splitski festival i dječji festival koji se nekoliko posljednjih godina održava na istom mjestu i u isto vrijeme kad i veliki festival. No, to nije ni dio užasa kakav vas očekuje kada nazovete  Turističku zajednicu, koja je raspisala natječaj, da biste se informirali o detaljima – ogorčen je Matko Jelavić.

 


Matko Jelavić: U Turističkoj zajednici od festivala žele napraviti "fasion week"

Te nam je pojedinosti oko natječaja pojasnio sam direktor TZ Split Vedran Matošić:

- Svi koji su zainteresirani za dobivanje organizacije festivala kod izrade programa trebaju dostaviti opis gledališta koji mora bit prilagođen gala večeri, okruglim stolovima i VIP pristupu. Opis orkestra, znači sve mora biti izvedeno uživo i to je sada obveza organizatora, izbor izvođača mora garantirati uspješnost priredbe, mora na festivalu gostovati i jedna međunarodna zvijezda, a festival treba u budućnosti internacionalizirati – objašnjava Vedran Matošić.

 


Ivica Bubalo: Matošiću nedostaju okrugli stolovi? Pa, tko je tu lud?

Upravo zbog ovakvih referenci koje je iznio direktor splitske Turističke zajednice, u Splitu se među glazbenicima sprema prava pobuna, uvjerava nas poznati menadžer Ivica Bubalo.

- Festival posljednje dvije godine dok ga je radio Tomislav Mrduljaš nije imao ništa, ni pjesme, ni izvođače, ni atmosferu, zadnje godine ni svirače, a Matošiću nedostaju okrugli stolovi!? Pa tko je tu lud - pita se Bubalo.

 

"Užasno što su napravile neznalice"

- Užasno je što su napravile sve te neznalice od manifestacije koja je temelj hrvatske zabavne glazbe i koja je nekad bila najprestižniji festival na prostoru bivše države. Pa je li vam jasno da taj naš nesretni festival već godinama nije iznjedrio neko novo ime niti ijedan glazbeni hit? A u Turističkoj zajednici smišljaju kako da od svega toga naprave glamurozni i elitni' "fashion week'' u kojem nisu bitni ni glazbenici ni pjesme – kaže Matko Jelavić.

 


Prokurative su sada prazne, a rat na splitaskoj estradi tek će se razbuktati

Još je jedna stvar zasmetala potencijalnim organizatorima. Naime, koncesija na organizaciju festivala se daje samo na jednu godinu uz mogućnost produženja.

- To je zbog toga što smo ranijih godina imali situacije u kojima nismo bili zadovoljni organizatorom, a zbog četverogodišnjeg  ugovora nismo mogli raskinuti suradnju - kazuje nam direktor splitske Turističke zajednice Vedran Matošić.


Splitski festival već godinama nije "izbacio" pravi hit

Menadžer Ivica Bubalo misli kako je upravo to nelogično.

- Kako će se netko prijaviti na natječaj kada se financijska konstrukcija za takvu manifestaciju ne može napraviti samo za jednu godinu. Festival je skup i prve godine ne možete poslovati pozitivno – smatra Bubalo.

"More detalja Matošić ne razumije"

- To je detalj u moru detalja kojeg Vedran Matošić ne razumije, ne razumije dijegnozu bolesti Splitskog festivala pa se ne može očekivati da će pronaći lijek. Sve je to logično, jer se tim pitanjima godinama ne bavi struka već političari – dodaje Matko Jelavić.

Kako će se priča oko natječaja završiti doznat ćemo vjerojatno narednih dana, ali ako je vjerovati glazbenicima, ovoga puta neće baš tako lako dopustiti da ih se oko Splitskog festivala, ništa ne pita.

 

Izvor: Dalmacijanews.com