VRUĆ KRUMPIR- MRDULJAŠU ISTEKLA KONCESIJA...

Teorije zavjere oko Splitskog festivala

Mrduljaš će se opet prijaviti, Ninčević tvrdi da je ‘sad zreo’ i da ‘može dati najjače izvođače’, Jelavić bi ‘stao na čelo festivala ako to stvarno napravi i Grad’, dok Bubalo sumnja u namještaljku

 

Tko će organizirati Splitski festival sljedeće godine, očito neće tako brzo biti poznato, s obzirom da Turistička zajednica Splita još nije raspisala javni natječaj za novog koncesionara, a sudeći po izjavi njezina direktora Vedrana Matošića, neće to ni učiniti prije konca ove ili početka sljedeće godine.

- Ne znam hoćemo li to moći riješiti do kraja 2008. Pokušavam da to bude što prije, to više što bismo raspisali natječaj za sve gradske manifestacije, uključujući i one za karneval i doček Nove 2010. No, konačna odluka je na Turističkom vijeću u konzultaciji s gradonačelnikom Kuretom - rekao nam je Vedran Matošić, uz napomenu kako će se ona navjerojatnije donositi u siječnju.

Direktor Turističke zajednice zadovoljan je festivalskom organizacijom dojučerašnjeg četverogodišnjeg koncesionara Tomislava Mrduljaša.

 

Tko je tko
Tko je tko
Tomo Mrduljaš

- Ako bi to opet bio Tomislav Mrduljaš, onda bismo htjeli korak naprijed – glamuroznu, gala večer, pompoznu i šminkersku, s okruglim stolovima. Naravno, za sve je potreban novac - naglasio je Matošić, podsjetivši kako je natječaj prije četiri godine bio raspisan sredinom prosinca.

Pitanje organizacije Splitskog festivala i dalje, čini se, ostaje vruć krumpir, jer već sada postoji više potencijalnih kandidata za direktorsku stolicu “Splita”, pa svoju želju za drugim mandatom ne skriva ni njegov posljednji prvi čovjek. “Moje javljanje na natječaj ovisit će o uvjetima koji će biti raspisani”, kratko se izjasnio Tomislav Mrduljaš, vlasnik tvrtke “Piano”.

Za festival je opet zainteresiran i njegov nekadašnji direktor s početka 90-ih Neno Ninčević.

Prokurative
Prokurative
Prokurative

- Sigurno ću se javiti na natječaj, jako me to zanima. Već imam mali elaborat kako bi festival trebao izgledati. Vratio bih ga na staze dalmatinske pjesme i napravio dosta preinaka. Osim toga, mislim da mogu dati najviše što se tiče izvođača. Sada sam sam zreo za tu priču! - istaknuo je splitski skladatelj.

Bubalo: Natječaj je odavno trebao biti raspisan

Zanimanje ponovno ne skriva splitski menadžer Ivica Bubalo, koji se sa svojom tvrtkom “Picaferaj” javio na prethodni natječaj, a pritom se ne ustručava i otvoreno kritizirati.

- Novi natječaj raspisuje se najmanje tri mjeseca prije isteka koncesije. Zašto to već nije napravljeno, jasno je i laiku. Raspisat će se koncem godine, kada se više nitko pametan neće prijaviti zbog nedostatka vremena za organizaciju festivala. Iz onoga kako se i dalje predstavlja Tomislav Mrduljaš na lokalnoj televiziji, a to je uloga direktora Splitskog festivala, jedino će on to učiniti. Inače, smatram kako posljednje dvije godine nismo ni imali Splitski festival, jer to nema veze s festivalom. Nema orkestra, nema nagrada, nema natjecanja... Stoga molim da se ‘Split’ zove priredba, a ne festival - rezolutan je Bubalo.

Bubalo
Bubalo
Ja

Na raspolaganje Gradu rado bi se stavio i pjevač Matko Jelavić, ali pod određenim uvjetima.

- Splitski festival je temelj hrvatske glazbene scene. Kad se počeo rušiti od 1993., počela je padati cijela hrvatska glazba. Kao posljedicu smo doživjeli da posljednjih godina u nas dominira glazbena scena susjednih zemalja, a od naše je ostao samo privid uspješnosti. Grad Split se s pravom hvali statusom metropole hrvatske glazbe, pa je došlo vrijeme da moralno i materijalno stane iza festivala, te ga obnovi okupljanjem najboljih ljudi Splita. Ako se propusti ta šansa, onda više nitko u ovoj zemlji neće smjeti govoriti protiv turbo folka. U slučaju da Grad stane iza festivala, spreman sam se staviti na njegovo čelo. I obećavam da će u sljedeće dvije godine ‘Split’ opet postati uspješan - ustvrdio je Jelavić.

Bubalo: Sve sam dalje od pomisli na prijavu

“Splitski festival je, uz sport, najjači splitski brand. Odmah bih se prijavio da je natječaj raspisan kada je i trebao biti. Ovako sam svakim danom sve dalje i dalje od pomisli na prijavu...“, kazuje splitski estradni menadžer Ivica Bubalo.

Ninčević sumnja u pošteni natječaj

Neno Ninčević ne skriva kako nema povjerenja u natječaj jer budućem koncesionaru neće ostati previše vremena za organizaciju festivala. “Kratko mi se to čini vrijeme, ali zašto ne?! Svatko se ima pravo prijaviti“, sumnjičavo će Ninčević.

 

Izvor: Slobodna Dalmacija